Datalogger (Nem ve Sıcaklık Kaydediciler)

tiny tag tpm

Datalogger’lar; günümüzde birçok alanda kullanılmaktadır. Özellikle, sıcaklık ve nem kontrolünün kayıt altına alınması gereken noktalarda (gıda ve ilaç işletmeleri, soğuk zincir araçları, laboratuvarlar vb.) kullanımı her geçen gün artmaktadır.

Bu cihazlar, kayıtları istenilen aralıklarla tek tek veri halinde depolamakta ve daha sonra bu kayıtlar bir software yardımı ile bilgisayara aktarılmaktadır.

Her cihazın farklı bir kayıtlı data kapasitesi bulunmaktadır. Bazı cihazlar hem kayıt etmekte hem de anlık olarak display ekranı sayesinde  o anki değerleri de göstermektedir.

Daha detaylı bilgi için firmamızla irtibata geçiniz.

Olayların, gözlemlerin ya da ölçümlerin sistematik bir şekilde kaydedilmesi veri kaydı olarak adlandırılmaktadır.veri kaydı sürecine dahil olan cihaz ise veri kaydedici diğer bir deyişle datalogger olarak adlandırılır. Datalogger herhangi bir enstrümanın sürekli olarak okumalarının alınmaya ihtiyaç duyulduğu durumlarda devreye girmektedir.

Yerleşik bir araç kullanma ya da harici olarak arayüzlenmiş bir araç kullanma yoluyla konumla ilgili olarak zaman içinde verileri sürekli olarak kaydeden bir elektronik cihaz ya da bilgisayar programı datalogger’dır. Geoteknik enstrümasyon ve izleme alanında çok geniş bir kullanım alanına sahip olan datalogger yani veri kaydedici son derece gerekli bir cihaz olarak kabul edilmektedir.

Datalogger en basit şekliyle belirli bir zamanda bilgileri kaydeden elektronik bir cihaz olarak tanımlanabilir. Kaydedilecek bilginin türünü kullanıcının belirlediği datalogger genellikle enerjinin kolayca taşınması mümkün olmayan uzak bölgelerde kullanılmaktadır. Nakliye sırasında izleme, saha çalışması, problem tespiti, ısıtma-soğutma-havalandırma (HVAC) testi, kalite çalışmaları, genel araştırma ve eğitim bilimleri alanında çalışanlar için ideal olmaktadır. Datalogger çok çeşitli uygulamalara sahip olduları gibi küçük boyutlu ve en zor yerlere dahi yerleştirilebilen cihazlardır.

Meteorolojik veriler için nem, sıcaklık, güneşlenme değerleri, basınç, yağış toprak sıcaklıkları, rüzgar hızı-yönü, buharlaşma, akım-hava verilerinin kaydedilmesinde datalogger kullanılabilir. Yağış-akış ilişkileri, akış hızı, su seviyesi gibi hidrometeorolojik verilerde datalogger kullanılması mümkündür. Rüzgar türbinleri kurulum aşamasında farklı seviyelerde rüzgar hız ve yön değerleriyle yardımcı meteorolojik parametreler için datalogger kullanılmasına ihtiyaç duyulur. Binaların zaman içindeki performansının ve yakındaki inşaat ya da hafriyatın etkisinin izlenmesi için mevcut yapıların yapısal sağlığının izlenmesi için datalogger kullanılması gerekliliği doğabilir. Veri kaydediciler acil durumlarda gerekli tedbirlerin alınması için erken uyarı oluştururlar. 

Datalogger; bir mikroişlemci, veri depolama için dahili bir bellek ve veri toplamak için bir sensör kullanmaktadır. Genellikle küçük ve pille çalışan cihazlar olan veri kaydediciler, bir bilgisayarla arayüz oluşturabilir, toplanan verileri görüntülemek ve analiz etmek için yazılımı kullanabilir ya da yerel bir arayüze sahip bağımsız bir cihaz olarak kullanılabilir veya bir cihaza kablosuz olarak bağlanabilirler.

Datalogger pek çok farklı veri toplama cihazından farklı olarak bilgisayardan bağımsız bir şekilde çalışabilirler. Dataloggerların farklı şekillerde ve boyutlarda modelleri vardır. Ürün yelpazesi içerisinde yüzlerce girişi idare edebilen daha güçlü, programlanabilir cihazlardan basit ekonomik tek kanallı sabit fonksiyon kaydediciler vardır.

Datalogger fiyatları ürünün şekline, boyutuna, kapasitesine ve sahip olduğu özelliklere göre belirlenir. Bu nedenle kullanılacak ürün özelinde datalogger fiyatları farklılık gösterebilir. Genellikle veri kaydediciler, veri depolama için dahili bir sensör ve bellek içeren kompakt, pille çalışan, taşınabilir cihazlar olarak tanımlanabilir. Nem, sıcaklık, pH seviyesi, voltaj, şok, su seviyesi, basınç, hareket, karbondioksit ve çok daha fazlası dahil olmak üzere çeşitli veri türlerini ölçebilen çok çeşitli kaydediciler bulunmaktadır. 

Kurulum aşamasında güneş panellerinde güneş parametrelenmeleri için datalogger kullanılabilir. Tünellerin uzun vadeli güvenliğinin sağlanması için kapsamlı tünel izleme, özellikle kaya kütlesinin reolojik davranışının ve fay zonlarında, içeri akışta, duvarlı bölümlerde vb bariz değişikliklerle ilgili olarak tünelin zaman içindeki davranışının incelenmesi gibi kullanılması mümkündür. Gerinim ölçer, eğim ölçer ve ekstansometr gibi çeşitli aletler bulunuyorsa deformitelerin izlenmesi için tünelin iç kaplamasına yerleştirilmektedir. Bu sensörlerden gelen veriler, datalogger tarafından düzenli olarak kaydedilmekte ve dahili hafızada saklanmaktadır.

DATALOGGER’LAR

datalogger tpm

PROBE’LAR & AKSESUARLAR

probelar tpm
uygulama alanları
UYGULAMA ALANLARI
  • Tesis Yönetimi
  • Çevre
  • Gıda
  • Laboratuvar&Sağlık
  • Lojistik
  • Tarım&Hayvancılık
  • Üretim
  • Müzeler
  • Üniversite Araştırmaları
DATALOGGER BROŞÜRÜ

Veri kaydı, olayları, gözlemleri veya ölçümleri sistematik olarak kaydetmek anlamına gelir. Ve veri kaydına dahil olan cihaz, veri kaydedici olarak bilinir. Veri kaydediciler, bir enstrümanın sürekli okumalarını almaya ihtiyaç duyulduğunda devreye girer.

Datalogger Nedir?

Datalogger ya da veya bir veri kaydedici, yerleşik bir araç kullanarak veya harici olarak arayüzlenmiş bir araç kullanarak konumla ilgili olarak zaman içinde verileri sürekli olarak kaydeden bir elektronik cihaz veya bilgisayar programıdır.

Veri kaydediciler temel olarak dijital işlemcilere dayanır ve genellikle piller, teller, dahili bellek depolama, sensörler ve programlanabilir bir modül içeren küçük bir taşınabilir kutuya benzer. Veri kaydedicilerden birkaçı, özel bir yazılım aracılığıyla verileri göstermek için bir PC ile arayüz oluştururken, bazıları doğrudan bir cihaza (LCD, PC, Cep Telefonu) bağlanarak verileri bağımsız bir cihaz olarak gösterir.

Datalogger, sensörlerden gerçek zamanlı verileri otomatik olarak toplarlar  ve mobil cihaz veya bir arayüz üzerinden verilerin görüntülenmesini sağlarla. Veri kaydedicileri gözetimsiz bırakmak ve yine de tüm verileri istenildiği zaman almak mümkündür.

Datalogger Ne işe Yarar?

Datalogger, belirli bir zamanda bilgileri kaydeden elektronik bir cihazdır. Kaydedilecek bilgilerin türü kullanıcı tarafından belirlenir. Saha çalışması, nakliye sırasında izleme, ısıtma/soğutma/havalandırma (HVAC) testi, problem tespiti, kalite çalışmaları, genel araştırma ve eğitim bilimleri alanlarında çalışanlar için idealdir. Veri kaydediciler, çok çeşitli uygulamalara sahip cihazlardır. Küçük oldukları için zor yerlere yerleştirmek için ideal cihazlar olarak kabul edilirler.

Datalogger Nasıl Çalışır?

Datalogger; bir mikroişlemci, veri depolama için dahili bir bellek ve veri toplamak için bir sensör kullanır. Genellikle küçük ve pille çalışan cihazlardır. Veri kaydediciler, bir bilgisayarla arayüz oluşturabilir ve toplanan verileri görüntülemek ve analiz etmek için yazılımı kullanabilir veya yerel bir arayüze sahip bağımsız bir cihaz olarak kullanılabilir veya bir cihaza kablosuz olarak bağlanabilir.

Dataloggerların avantajı, diğer birçok veri toplama cihazı türünden farklı olarak bir bilgisayardan bağımsız olarak çalışabilmeleridir. Veri kaydediciler çeşitli şekil ve boyutlarda mevcuttur. Ürün yelpazesi, yüzlerce girişi idare edebilen daha güçlü programlanabilir cihazlara basit ekonomik tek kanallı sabit fonksiyon kaydedicileri içerir.

Datalogger Faydaları Nelerdir?

Datalogger, belirli bir ortamda bulunan bir veya daha fazla fiziksel özellik değişkenini kaydetmek için tasarlanmış elektronik cihazlardır. Genellikle veri kaydediciler, veri depolama için dahili bir sensör ve bellek içeren kompakt, pille çalışan, taşınabilir cihazlardır. Nem, sıcaklık, pH seviyesi, voltaj, şok, su seviyesi, basınç, hareket, karbondioksit ve çok daha fazlası dahil olmak üzere çeşitli veri türlerini ölçebilen çok çeşitli kaydediciler vardır. Önemleri genellikle fark edilmese de, yaygın endüstriler veri kaydedicilerin kullanımından günlük olarak yararlanmaktadır

Veri kaydı, sürekli insan gözlemi ile manuel olarak yapılabilir. Bunun bir örneği, bir zamanlayıcı, termometre, kalem ve kağıt kullanarak merkezi olarak ısıtılan bir odada bir saat boyunca sıcaklık değişimlerini kaydetmek olabilir. Ancak elektronik veri kaydedici kullanmak, periyodik manuel okumalar yapmaktan çok daha etkili, doğru ve güvenilirdir. Yukarıda belirtilen tüm araçların işini yaparak zamandan ve masraftan tasarruf sağlar.

Datalogger kullanmanın faydalarını görmek için geçen süre, birimlerin kullanılma şekline bağlı olacaktır. Bununla birlikte, kaydedicilerin kullanılmasından elde edilen ölçülebilir faydalar genellikle çok kısa bir süre içinde görülebilir. Tipik olarak, ekstra dikkatten yararlanacak alanları tam olarak belirlemek için yalnızca bir veya iki günlük kaydı çalıştırması gerekir.

Datalogger Nerelerde Kullanılır?

Datalogger, belirli bir süre boyunca kayıt koşullarında bazı avantajların olduğu her yerde kullanılır. Uygulamalar, rüzgar hızı kaydının elde edilmesinden soğutulmuş saklama kaplarındaki sıcaklığın izlenmesine, uzak bir pompa istasyonunda akış hızının izlenmesine kadar uzanır. Edinme süresinin sonunda cihaz alınır ve veriler analiz için bir PC’ye indirilir. Alternatif olarak, ölçüm sonuçlarını bir veri kayıt yazılımının kurulu olduğu bir PC’ye kablosuz olarak iletecek veri kaydediciler mevcuttur.

Yiyeceklerin doğru şekilde kullanılmaması ve saklanmaması durumunda bozulmaya daha yatkın olması şaşırtıcı değildir. Bu nedenle, dünya çapında gıda ile ilgili işletmeler, bozulabilir ürünlerini izlemek ve izlemek için datalogger kullanımına güvenmektedir. Kaydediciler, gıdaların pişirilmesinden depolama ve sevkiyat takibine kadar üretim sürecinin her adımında kullanılır. Datalogger kullanılması, işlemcinin uygun koşulların sağlandığını doğrulamak ve güvenlik düzenlemelerinin karşılandığından emin olmak için her adımda sıcaklığı ve nemi izlemesine olanak tanır.

Tıp alanında; hastaların, tesislerin ve ürünlerin güvenliğini sağlamak, tıbbi cihazların ve aşıların uygun şekilde temizlenmesini ve saklanmasını sağlamak için uyulması gereken katı düzenlemeler vardır. Dataloggerlar, tıbbi dondurucuların ve buzdolaplarının doğru sıcaklıklarda çalıştığına dair güvence sağlar. Soğuk depo izlemenin yanı sıra, tıbbi ekipman ve malzemelerin uygun şekilde sterilize edildiğinden emin olmak için otoklav doğrulaması için datalogger kullanılır.

Dataloggerların çeşitli zorlu uygulamalar, ortamlar ve endüstrilerde sahada kullanıldığında birçok fayda vardır. Zaman içinde büyük miktarda performans, çevre veya süreç verisi toplamak için pratik bir yol sunarlar. Bu, çok daha anlamlı ve kullanılabilir veri kümeleri oluşturmanın yanı sıra, davranış kalıplarını veya performansı geriye dönük olarak belirlemede veya göstermede de son derece önemli olabilir. Kompakt boyutları ve genellikle sağlam dış yapıları nedeniyle, belirli modeller çok çeşitli zorlu ve uzak yerlere yerleştirilebilir ve açık kaldıkları sürece belirli aralıklarla ölçümleri otomatik olarak kaydetmeye bırakılabilir. Süreçler ve koşullar, sürekli denetim veya girdi ile pratikten (veya uygun maliyetli) çok daha geniş zaman dilimlerinde ölçülebilir, belgelenebilir, analiz edilebilir ve doğrulanabilir.

Çalışma Saatlerimiz

Pazartesi: 09:00 – 18:00

Salı: 09:00 – 18:00

Çarşamba: 09:00 – 18:00

Perşembe: 09:00 – 18:00

Cuma: 09:00 – 18:00

Cumartesi: Kapalı

Pazar: Kapalı

Google Yorumlar

Hüseyin KORUCUOĞLU
Hüseyin KORUCUOĞLU
2023-10-05
Profesyonel kurumsal firma teşekkürler
Ali Acar
Ali Acar
2023-01-11
İnsanlar iyiler alakadar hep yardımcı olmaya çalışıyorlar
Muharrem Korkmaz
Muharrem Korkmaz
2022-10-19
sosyal iliskileri iyi musterilerle
Aziz CEYLAN
Aziz CEYLAN
2021-11-17
Profesyonel ekip

Teklif Al