POMPALAR
Asidik özelliklere sahip olan sıvıların bir yerden bir başka yere taşınması ya da sirküle edilmesi sürecinde kullanılan pompalar asit pompası olarak adlandırılır. Asit pompalarının temel özelliği tasarımlarının ayrıca yatak, gövde, o-ring gibi malzeme seçimlerinin kullanılan asidik sıvıya uygun bir şekilde yapılmasının mümkün olmasıdır. Asitler genel olarak aşındırıcı etkilere sahiptirler. Bu nedenle pompaların içerisinde asidin temas ettiği alanlarda çok daha uzun süreli ve verimli bir aktarım sağlanabilmesi için asite karşı dirençli malzemeler kullanılması gerekliliği kesinlikle göz ardı edilmemelidir.
Asit pompaları kimya ve kaplama sanayiinde kullanılabildiği gibi santrifüj özelliğinin ve elektrikli motorlarının olması yüksek kapasitelerde dahi tehlikeli sıvıların transferinde kullanılabilmektedir. Çoğu zaman termoplastik malzemeden üretilmekte olan santrifüj pompalar, sıvıların hızlı ve verimli bir şekilde aktarılması amacıyla proseslerde kullanılan ve kapasitelerine göre değişen elektrik motorlu pompa çeşitleri olma özelliğine sahiptirler. Özel tasarımlı manyetik kaplinli pompalar aşındırıcı sıvı, kimyasal, patlayıcı ve yanıcı sıvılarda kaçakların önlenmesine yardımcı olur. Bu sayede sıvının neden olması söz konusu olumsuz durumların engellenmesi mümkündür.
Genellikle tehlikeli sınıfta olduğu kabul edilen ve aşındırıcı etkileri olan sıvılar asit pompalarının kullanım alanını oluşturur. Söz konusu sıvıların kullanımının görüldüğü hemen hemen her proseste asit pompalarının kullanılması mümkündür. Asidik özelliği olan kimyasallar, yüzey kaplama proseslerinde asit banyolarında kullanılan asitler, her tür solvent ve kimyasal, kimyasal sıvı taşıması yapan tankerlerde bulunan akışkanlar, artırma tesislerinde kullanılan kimyasallar ile aşındırıcı etkiye sahip olan her tür kimyasalın transferi ve sirkülasyonu konusunda asit pompası modelleri kullanılabilmektedir.
Asit pompası genellikle kimya endüstrisinde, agresif, tehlikeli ve değerli asitlerin kullanılması yoluyla kimyasal transferi yapılması gereken proseslerde kullanıma uygun tasarımlara sahiptir. Kimyasal madde taşıyan tankerler, asitler, bazlar, solventler, enjeksiyon kalıplarının temizlenmesi, ilaç hammaddeleri, atık su arıtma tesislerinde çeşitli kimyasalların yüksek basınçlı aktarım transferinde, deniz suyu ya da tuzlu su basımı, yüzey kaplama ve galvaniz sektörlerinde kullanılan banyolar, ultra saf suların transferi ile daha pek çok farklı sektörde asit pompalarının kullanımı mümkündür. Asit pompalarının temel özelliği agresif ve aşınmaya neden olabilecek sıvıların transferine uygun yapıda olmasıdır.
Asit pompaları söz konusu olduğunda en önemli noktalardan biri üretim sırasında kullanılabilecek olan malzemelerin özelliğidir. Pompaların gövde ve fanlarında genel olarak polipropilen ve polivinilidenflorit ya da polivinilidene diflorit malzemeleri kullanılır. Asit pompalarının fiyatlandırılması sırasında üretimde kullanılan malzeme, asit pompasının sisteme ilettiği sıvı miktarı ve bu sıvıyı ne kadar basınçlandırdığı gibi çeşitli etkenler bağlı olarak değerlendirilmektedir. Asit pompası farklı kapasitelerde ve farklı malzemeler kullanılarak üretildiğinden bu etkenlere göre seçim yapılmalıdır.
Asit pompaları çalışma prensiplerine göre kendi içinde farklı kategorilere ayrılır. Hemen hepsinde gövde malzemesi olarak termoplastik kullanılan asit pompaları, salmastralı ya da manyetik kaplinli olarak çalışabilir. Ayrıca daldırma tip pompa ürünleri vardır.
Tehlikeli sınıfa giren ve aşındırıcı yani agresif etkiye sahip olan sıvılar asit pompalarının temel kullanım alanlarını oluşturur. Asit pompalarının kullanıldığı temel alan başta NaOH, kostik ya da sodyum hidroksit gibi asidik ve bazik özelliğe sahip olan sıvılardır. Korozif etkiye sahip sıvıların transfer, sirkülasyon ve filtrasyon süreci de asit pompası kullanım alanlarına dahildir.
Çalışma Saatlerimiz
Pazartesi: 09:00 – 18:00
Salı: 09:00 – 18:00
Çarşamba: 09:00 – 18:00
Perşembe: 09:00 – 18:00
Cuma: 09:00 – 18:00
Cumartesi: Kapalı
Pazar: Kapalı
Google Yorumlar