Saf PTFE Plaka ve Contalar
PTFE levha ve çubuklar, molekül yapısında bulunan karbon ve flor atomları arasındaki kuvvetli bağlar nedeniyle üstün özelliklere sahip, çok çeşitli kimyasallara karşı dayanım gösterebilen, uygulama sıcaklık aralığı çok geniş (-250 ile +250 °C arasında) olan bir malzeme olarak tanımlanabilir. Karbon, bronz ve cam elyaf gibi katkılar ile PTFE malzemenin aşınma ve yük altında direncinin, sıcaklık dayanımı gibi özelliklerinin iyileştirilebilmesi mümkündür.
PTFE (politertrafloroetilen), tetrafloroetilenin polimerizasyonuyla oluşturulan doğrusal bir makromoleküler yapıya sahip bir polimerdir. Yüksek viskozitesi ve yüksek kesme hassasiyeti, enjeksiyon kalıplama ve vidalı ekstrüzyon gibi geleneksel tekniklerin kullanıldığı termoplastik işlemeye izin vermez. PTFE soğuk sıkıştırma kalıplanır ve daha sonra sinterlenir. Mükemmel özelliklerin benzersiz kombinasyonu nedeniyle PTFE, özel bir mühendislik plastiği sınıfı olarak kabul edilebilir.
PTFE levha ve çubuklar, molekül yapısında bulunan karbon ve flor atomları arasındaki kuvvetli bağlar nedeniyle üstün özelliklere sahip, çok çeşitli kimyasallara karşı dayanım gösterebilen, uygulama sıcaklık aralığı çok geniş (-250 ile +250 °C arasında) olan bir malzeme olarak tanımlanabilir. Karbon, bronz ve cam elyaf gibi katkılar ile PTFE malzemenin aşınma ve yük altında direncinin, sıcaklık dayanımı gibi özelliklerinin iyileştirilebilmesi mümkündür.
PTFE’nin özellikleri arasında mükemmel kimyasal ve hidroliz direnci, iyi elektriksel yalıtım özellikleri, son derece düşük kayma sürtünme katsayısı (tüm katıların en küçüğü) ve yapışma önleyici yüzey özellikleri bulunur. Ayrıca, PTFE mükemmel UV ve hava koşullarına karşı direnç sunar.
Teflon Plaka Nedir?
Özellikle sanayi sektöründe kullanılan ve büyük talep gören ürünlerden biri olan teflon plaka plastik malzemeden oluşur. Yüksek sıcaklıkta çalışma özelliğine sahip olan teflon plaka ya da teflon levha -260 C ile +260 C arasında yer alan sıcaklık değerlerinde statik ve dinamik sürtünme katsayılarına sahip bulunur. Ancak teflon plakalar, mekanik olarak zayıf bir yapıya sahiptir. Bu zayıflığın giderilmesi için genellikle bronz ve cam elyafı gibi ürünlere eklenmesi mümkündür. Teflon plaka ürünleri aynı zamanda yüksek kaydırıcılık oranları ile ön plandadır.
Teflon Plaka Ne İşe Yarar?
Teflon diğer ismiyle PTFE, Flor atomlarıyla doymuş uzun ve düz bir karbon zincirinden meydana gelmiş moleküler yapıya sahiptir. Isıya, kimyevi maddelere, neme, elektrik atlamasına (dielektrik), sürtünmeye dayanıklı olmasıyla ön plana çıkan teflon hiçbir maddeye yapışmamaktadır. Sürtünme katsayısı bütün katı cisimlere göre daha küçük olmaktadır. Teflon 260°C üzerindeki sıcaklıklarda bozulmaya başlamakta ve 350°C civarında yapısı tamamen bozulmaktadır.
Teflon Plaka Nasıl Kullanılır?
Teflon plaka, yüksek ısı çalışma aralığına sahip ve ısıya dayanıklı olması gibi özelliklerle ön plana çıkmaktadır. Çok düşük sürtünme katsayısına sahiptir ve mekanik dayanım değeri oldukça zayıftır. Bu nedenle karşı yüzey pürüzsüz ise gayet iyi sonuçlar vermektedir. Aşınmaları olabildiğince en aza indirmek ve mekanik dayanımı arttırmak için alaşımlama grafik, karbon, cam, bronz, cam elyafı yapılması mümkündür.
PTFE’nin ultra ince tozdan pres sinterlenmiş bir parça olarak işlenmesi, bileşiklerin üretilmesi için ideal koşulları sağlar. Bu nedenle PTFE alaşımları, çok özel özellikler elde etmek için çoğunlukla inorganik dolgu maddeleri, örneğin metal tozları ile doldurulur. PTFE bileşiklerinin standart karışımları bu nedenle mekanik-termal davranış açısından önemli avantajlara sahiptir:
- Aşınma direncinin artması,
- Yük altında daha az deformasyon,
- Daha düşük termal uzama,
- Daha yüksek termal iletkenlik
PTFE malzemeleri +260 °C’ye kadar sürekli çalışma sıcaklıklarına ve minimum mekanik stresle ayrıca kısa süreliğine +280 °C’lik pik sıcaklıklara maruz kalabilir. Bu sıcaklık aralığında, özellikleri değiştirebilecek yapıda bozulma (depolimerizasyon) yoktur. -200 °C’ye kadar düşük sıcaklık aralığında bile esneklik ve kopma uzaması neredeyse korunur. PTFE’nin termal genleşme katsayısı, +19 °C’de cam geçiş sıcaklığında bir zirveye ulaşır ve aksi takdirde yalnızca yüksek sıcaklıklarda elde edilen değerlere ulaşır.
Teflon Plaka Faydaları Nelerdir?
Teflon plakalar, yapışmaz ve kaplama özelliklerine sahiptirler. Zamk haricindeki maddeler dışında herhangi bir maddenin teflon levhaya yapışması söz konusu değildir. Teflon oleophobic ve hydrophobic özelliklere sahip olduğundan, teflon kaplamalı yüzeyler nem tutmamakta ve derinlemesine temizlik sağlamaktadır. Düşük sıcaklıklarda çalışabilen teflon levhaların, -270°C/ -454°F gibi düşük sıcaklıklarda bile özelliklerini kaybetmeden çalışmaları mümkündür. Teflonun geniş frekans aralıklarında yüksek yalıtkan gücü, yüzey dayanıklılığı gibi özellikleri barındırmaktadır.
Teflon Plaka Nerelerde Kullanılır?
Teflon plaka; bilgisayar teknolojilerinde kullanılan kablo imalatında, pompa ve vanalarda kullanılan conta imalatında, akışkan direncinin çok düşük olması sebebiyle yakıt ve hidrolik hatlarında, dişli vb parça imalatında sıklıkla kullanılmaktadır.
Teflon plaka; O-ring, V-ring, conta, keçe, salmastra ve benzeri sızdırmazlık malzemelerinde, yatak, burç ve segmanlarda, elektrik izolatörlerinde, kayar mesnetlerde, korozif malzeme aktarımı için kılıflı boru, vana ve bağlantı parçalarında, yapışmayan yüzey uygulamalarında, kimyasal dayanım gerektiren laboratuvar malzemeleri yapımında kullanılabilmektedir.
Teflon plaka, çok düşük nem emilimi sunan, olağanüstü düşük sürtünme katsayısı sağlayan, mükemmel dielektrik mukavemete sahip yüksek performanslı bir termoplastiktir. Korozyona ve hidrolize karşı oldukça dirençlidir, geniş bir çalışma sıcaklığına sahiptir ve kimyasal olarak inerttir (yüksek sıcaklık ve basınçlarda elemental alkali metaller, klor triflorür ve elemental flor hariç). PTFE levha da UV’ye dayanıklıdır, ancak sürünmeye maruz kalır ve yüksek oranda aşındırıcı malzemelerle kullanıma uygun değildir.
Özellikleri nedeniyle PTFE, conta , astar veya burç olarak oldukça agresif kimyasalları içermek için kullanılabilir. Malzeme ayrıca düşük sürtünmeli uygulamalarda kayar plaka veya yatak olarak kullanılabilir ve elektrik yalıtkanı olarak kullanıma uygundur. PTFE levhayı bir yapıştırıcı ile yapıştırmak istenildiği takdirde; metaller, kauçuklar ve diğer plastikler gibi malzemelere yapışacak kimyasal olarak dağlanmış seçenekler gündeme gelebilir.
Geniş bir endüstri yelpazesinde kullanım için yaygın olarak contalar, burçlar, kayar yataklar, yalıtkanlar, rondelalar, kayar plakalar ve kimyasal astarlar halinde üretilmektedir.
Çalışma Saatlerimiz
Pazartesi: 09:00 – 18:00
Salı: 09:00 – 18:00
Çarşamba: 09:00 – 18:00
Perşembe: 09:00 – 18:00
Cuma: 09:00 – 18:00
Cumartesi: Kapalı
Pazar: Kapalı