Çift Diyaframlı Havalı Pompa
Yüksek viskoziteli, korozif ya da agresif akışkanlar dahil her çeşit ürünün transferinde kullanılabilen çift diyaframlı havalı pompalar, ilaç, kozmetik, seramik, gıda, arıtma tesislerinde, kesim tesislerinde, tersanelerde, kimya ürünlerinde, boyahanelerde ve madencilik sektörü gibi endüstrinin birçok alanında tercih edilen pompalardan biridir. Basit çalışma prensibi ve emiş kabiliyeti sayesinde diyaframlı pompalar ağır endüstri uygulamalarındaki talepleri rahatlıkla karşılayabilmektedir.
Pompalanacak akışkanın kimyasal özelliğine göre, Polypropylene, Alüminyum, 316 Paslanmaz Çelik ve PVDF gövde seçenekleri mevcuttur. Kendinden emiş kabiliyeti olan ve kuru çalışma özelliğine sahip pompalardır.
Teknik Özellikler
- Kurulumu kolay
- Kolay taşınabilir
- Kendinden emişli
- Su altında çalışabilir
- Kuru çalışılabilir
- Alüminyum ve 316SS için maks. 0.50” (12.7 mm), Polypropylene ve PVDF için maks. 0.35” (8.9 mm) katı partikül geçirgenliği
- Agresif kimyasallar için uygun
- Alüminyum ve 316SS için maks. 908 Litre/dakika debi, Polypropylene ve PVDF için maks. 583 Litre/dakika debi seçeneği
- Yüksek viskozite ürünler için uygun
- ½”, 1”, 1 ½”, 2” ve 3” boyut seçeneği
- Diğer pozitif deplasmanlı pompalara göre daha ekonomik bir çözüm
Manyetik Tahrikli (Salmastrasız) Santrifüj Pompaları ve Varil Pompalarından sonra FINISH THOMPSON Çift Diyaframlı Havalı Pompaların da üretimine başlamıştır.
Diğer pozitif deplasmanlı pompaların aksine, pompanın basma hattı herhangi bir sebepten ötürü kapandığında pompa da durduğu için bu durum pompaya zarar vermez. İçinden pompanın büyüklüğüne bağlı olarak katı partiküller de geçebilir.
Pek çok farklı endüstride yaygın bir şekilde kullanılmakta olan diyaframlı pompalar geniş bir yelpazede yer alan sıvıları işlemek üzere tasarlanmış fonksiyonel ekipmanlardır. Debilerinin pompanın çıkışına göre değişmemesi nedeniyle diyaframlı pompa pozitif deplasmanlı pompalar sınıfında yer alır. Düşük, orta ve yüksek viskoziteli sıvılar ile büyük, katı içerikli sıvıların transferinde diyaframlı pompalardan yararlanılması gündeme gelir. Diyaframlı pompalar, diyaframlara ek olarak çok çeşitli gövde malzemelerinden tasarlanabilmeleri nedeniyle asitler gibi pek çok sert kimyasalı da işleme özelliğine sahiptirler.
Diyaframlı pompa sıvıların aktarılması için ileri geri hareket ile bir kanatlı valf veya bir küresel valf kombinasyonu kullanan pozitif deplasmanlı bir pompa olarak hidrolik ya da mekanik olarak çalıştırılır. Kendinden emişli olan diyaframlı pompaların viskoz sıvılar için kullanılması ideal olarak kabul edilir. Bu kapsamda diyaframlı pompaların hemen hemen tüm endüstrilerde kullanılması söz konusu olabilir. Diyaframlı pompaların genellikle asitler ve kimyasallar da dahil olmak üzere aşındırıcı sıvıları taşımak için kullanılması gündeme gelir. Otomobillerde ve uçalarda da diyaframlı pompalar yaygın bir şekilde kullanılırlar.
Diyaframlı pompalar petrol ürünlerinin depolarında ortaya çıkan yağ ve çamurların temizlenmesinde kullanılabilir. Her tür solvent, kimyasal, boya, yapıştırıcı ve mürekkeplerin sirkülasyonlarında ve transferlerinde diyaframlı pompa kullanımına sıklıkla rastlanır. Havalı pompalar elektriksiz çalıştığı için patlama ve yanma gibi durumlara karşı ex-proof özelliklere sahiptir.
Ayrıca gıda sektöründe de diyaframlı pompa kullanımı son derece yaygın bir şekilde görülür. Transfer ettiği sıvıların kimyasal özelliğini bozmadığı ve inceltmediğinden; süt, krema, mayonez, ayran, hardal ve ketçap gibi hassas sıvıların aktarılması ve depolanması için kullanılabilir.
Diyaframlı pompa sıvı akışının oluşturulması amacıyla çukurlu, elastik bir yüzeyin aşağı yukarı hareketinden faydalanırlar. Pompanın içindeki yüzey tipik olarak PTFE, sentetik kauçuk, teflon ve benzer bir malzemeden üretilir. Yüzey sıvının içine itilince basınç ekleyerek belirli bir miktarda sıvının yerini alması söz konusu olur. Sıvıdan geri çekilince daha çok sıvı çeker. Sıvının giriş valfinden geri akmasını önlemek için diyaframlı pompa çek valflerden faydalanır. Diyaframlı pompaların sıvıların ölçülmesi, dozlanması ve aktarılması için kullanılması mümkündür.
Diyaframlı pompaların tahrik mekanizmalarına, tek ya da çift etkili olmalarına göre sınıflandırılmaları mümkündür. Diyaframlı pompalardaki diyafram, bir dizi farkı mekanizmayla tahrik edilebilir. Diyafram pompalarının hareketi, pompanın içerdiği diyafram ve vana setinin sayısına bağlıdır. Tek etkili pompalar bir diyafram ve bir vana setine sahiptir ve bu mekanik tahrik pompalarının karakteristiği olarak kabul edilir.
Çift etkili diğer bir deyişle çift diyaframlı pompalar iki diyaframa ve iki takım vanaya sahip bulunur. Hava ile çalışan diyafram pompaları karakteristik olarak çift etkili şeklinde tanımlanması mümkündür. Tüm bu etkenler diyaframlı pompa fiyatları belirlenirken değerlendirilir.
Sıvıları ölçmek, aktarmak ve dozlamak için kullanılabilen diyafram pompaları hem aşındırıcı hem aşındırıcı olmayan sıvılara uygundur. Teflon diyaframlı pompalar, yüksek basınçlı ve yüksek hassasiyetli endüstriyel uygulamalarda kullanılmaya uygundur. Boya ve tutkal ham maddelerinin depolanması ve transfer edilmesi sürecinde diyaframlı pompaların kullanılması tercih edilebilir. Gıda sektöründe kullanımı yaygın olan diyaframlı pompalar yoğun yapıya sahip marmelat ve çikolata gibi maddelerin transferi sırasında gıda tüzüğü aşrtlarına uygun olarak kullanılabilir.
Diyaframlı pompalar birçok farklı endüstride yaygın olarak kullanılabilir ve son derece geniş bir sıvı yelpazesini aktarabilirler. Bu pompalar, debiler çok fazla değişmeden sabit bir akış oluşturduğundan pozitif deplasmanlı pompalar adı altında ele alınmaktadır. Bu tip pompalar düşük, orta ya da yüksek viskoziteli sıvıları ve katı partikül içeriği bulunan sıvıları transfer etmek için kullanılırlar. Diyaframlı pompalar, diyaframların yanı sıra çok çeşitli gövde malzemeleriyle tasarlanabildikleri için asitler gibi çok sayıda agresif ve tehlikeli kimyasalı da aktarabilirler.
Diyaframlı Pompa Nedir?
Diyaframlı pompa sıvıları aktarmak için doğrusal düzlemde ileri geri hareket ve bir kanatlı valf ya da bir küresel valf kombinasyonu kullanan, hidrolik ya da mekanik olarak çalıştırılan pozitif deplasmanlı bir pompadır. Diyaframlı pompalar kendinden emişlidir ve viskoz sıvılar için idealdir. Hemen hemen tüm endüstriler tarafından diyaframlı pompalar kullanılır. Genellikle kimyasal çamur, asitler ve kimyasallar dahil olmak üzere aşındırıcı sıvıları taşımak için kullanılırlar. Ayrıca gemilerde ve seramik sektörlerinde de yaygındırlar.
Diyaframlı pompalar esasen sızdırmazdırlar. Islanan parçalar ve dış ortam arasında conta yoktur. Bu nedenle sızıntı yalnızca bir diyafram arızalandığında meydana gelebilir. Yağlama ve soğutma gerektiren dahili contalar ya da hareketli bileşenler olmadan, bir diyaframlı pompa hasar görmeden uzun süreli kuru çalıştırılabilir. Ayrıca kendinden emişlidirler. Diyaframlı pompalar, giriş ve çıkıştaki esnek diyaframların ve çek valflerin hareketiyle dönüşümlü olarak doldurulan ve boşaltılan bir veya daha fazla pompa odasından oluşur. Pompalama eyleminin iki aşaması vardır: emme ve sıkıştırma/boşaltma olarak geçen bu aşamalardan sıkıştırma/boşaltma aşamasında ürün sıkıştırıldığından dolayı akışkan üzerinde darbelere yol açar. Bu etki, sırayla iki veya daha fazla diyafram kullanılarak azaltılabilir. Havayla çalışan çift diyaframlı pompa bu tipteki en yaygın pompadır, ancak çalışması hava kaynağının basıncı ile sınırlıdır.
Diyaframlı Pompa Ne İşe Yarar?
Diyaframlı pompalar sıvı akışını oluşturmak için çukurlu, elastik bir yüzeyin aşağı ve yukarı hareketini kullanırlar. Bu pompanın içinde bulunan yüzey tipik olarak Politetrafloroetilen (PTFE veya Teflon), sentetik kauçuk ya da benzer bir malzemeden yapılır. Yüzey sıvının içine itildiğinde basınç sıvı üzerine basınç uygular ve belirli miktarda sıvının çıkışını sağlayarak yerini diyaframlar alır. Sıvıdan geri çekildiğinde, yaratmış olduğu basınç farkı sayesinde aynı oranda sıvıyı emer. Diyaframlı pompalarda, sıvının giriş valfinden geri akışını önlemek için çekvalfler kullanılır. Havalı diyaframlı pompalarda bu işlem toplar ve top yuvaları ile sağlanır, bir nevi çekvalf görevi görülür.
Diyaframlı pompalar tiplerine bağlı olarak sıvıları ölçmek, dozlamak ve aktarmak için kullanılabilir. Aşındırıcı veya aşındırıcı olmayan sıvılar için uygundurlar. Diyafram tasarımı, aşınma veya korozyon nedeniyle oluşabilecek aşınma vb. durumlara özel olarak seçilmelidir.
Diyaframlı pompalar, diyaframın hareketini kontrol etmek için ya hidrolik sıvı ya da pistonlar içerir. Düşük kaldırmalı, düşük basınçlı pompalar, bulamaçlar veya ağır yağlar gibi kalın, viskoz sıvıları aktarmak için tasarlanırken, diğerleri yüksek akışlı uygulamalar ve yüksek basınçlar için tasarlanmıştır. Örneğin Teflon (PTFE) diyaframlı pompalar, yüksek hassasiyetli, yüksek basınçlı veya yüksek açındırıcılıklı endüstriyel uygulamalar için kullanılır.
Diyaframlı Pompa Çeşitleri Nelerdir?
Alternatif olarak iki ayrı diyaframı tahrik etmek için basınçlı hava kullanan çift etkili (çift diyaframlı) pompalarda hava akışı bir mekik valfi aracılığıyla diyaframlar arasında değişir. Pompaya verilen hava basıncını ayarlayarak akış miktarı değiştirilebilir.
Çift etkili diğer bir deyişle çift diyaframlı pompalar iki diyaframa ve iki takım vanaya sahiptir. Hava ile çalışan diyafram pompaları karakteristik olarak çift etkili olarak tanımlanabilir.
Havalı Diyaframlı Pompa Nerelerde Kullanılır?
Diyaframlı pompalar petrol ürünleri depolarında meydana gelen yağ ve çamurların temizlenmesinde; her tür kimyasal, solvent, yapıştırıcı, boya ve mürekkeplerin transferlerinde ve sirkülasyonlarında yaygın bir şekilde kullanılır. Havalı pompalar elektriksiz çalıştığından yanma ve patlama gibi durumlara karşı güvenli ex-proof özellikleri vardır. Boya ve tutkal ham maddelerinin transferlerinde ve depolanmalarında kullanımları tercih edilir. Havalı pompaların gıda sektöründe kullanımı çok yaygındır. Transfer ettiği sıvıların kimyasal özelliğini bozmadığı ve inceltmediği için süt, krema, mayonez, ayran, hardal ve ketçap gibi hassas sıvıların aktarılmasında kullanılmaktadır.
Aynı zamanda havalı pompalar seramik sektöründe, çamur transferinde, kalıplara doldurma amacıyla, sır kaplama işleminde ise püskürtme ve sirkülasyon amacıyla kullanılmaları mümkündür. Havalı diyaframlı pompa hemen hemen her türlü bulamaç, moloz yüklü atıkları, gıda işleme atıkları, sıvı, taşlar, çubuklar, şeker, yağ çamuru, rafineri atıkları, çamur, kil farmasötik, endüstriyel sıvılar ve çok daha fazlasını aktarır.
Diyaframlı pompaların gemi inşasında ve tamiratında kullanılmaları da yaygındır. Kullanım alanları içinde sintine sularının boşaltılması, raspalama ve kumlama atıkları, paslı atıklar da yer alır. Tekstil sektöründe bulunan boyahanelerde pek çok kimyevi maddenin transferinde ya da baskı makinelerinin boya sirkülasyonunda havalı pompaların kullanılması tercih edilir.
Talaşlı imalatlarda, boyama kabinlerinde, oto servis istasyonlarında, bor yağları transferinde, püskürtme atığı tortu ve boyaların giderilmesinde, karter artıkları ve yanık yağların toplanmasında, sanayi atıkları ve pis suların arıtma tesislerine pompalanmasında kullanılabilirler. Arıtma tesislerinde meydana gelen, çeşitli asit ve kimyasal atık içeren çamur transferiyle sedimantasyon havuzları çökelti çamurlarının filtre preslere basılarak susuzlaştırılması işlemlerinde de havalı pompaların kullanılması mümkündür.
Çalışma Saatlerimiz
Pazartesi: 09:00 – 18:00
Salı: 09:00 – 18:00
Çarşamba: 09:00 – 18:00
Perşembe: 09:00 – 18:00
Cuma: 09:00 – 18:00
Cumartesi: Kapalı
Pazar: Kapalı