Özel PTFE Bant – Gold Tape

Bilindiği gibi tesislerimizde dişli bağlantılarda sızdırmazlık elemanı olarak birçok noktada harcıalem PTFE bant kullanılmaktadır. Fakat, bu ince ve az yoğun PTFE bant uygulamada zorluklar yaratmaktadır.

Gold Tape, su, sıcak su, kızgın yağ, basınçlı hava, sentetik ve madeni yağlar, tüm solventler, gazlar ve akaryakıtta kullanılabilir.

gold tape tpm

Harcıalem bu bantlar çok ince olduğundan dolayı, yırtılmakta bunun önüne geçmek üzere diş üzerine çok fazla sayıda kat sarılmaktadır. Montaj esnasında bant sıyrılıp esas görevi olan diş üzerinde sızdırmazlığı sağlamamakta; dip noktada bir alın contası gibi çalışmaktadır. Dolayısıyla hatlarda oluşan hareketlerden olumsuz etkilenmektedir. Aynı zamanda, yine montaj esnasında geri tur gerektiren durumlarda sıyrılmadan dolayı yeniden  teflonlanması şart olmaktadır.

Ekte detaylarına ulaşabileceğiniz GOLD TAPE, yüksek yoğunluğu ve kalınlığı sayesinde diş üzerine 2-3 tur sarılması kafi gelmekte ve montaj sırasında sıyrılmayıp diş üzerinde kaldığından dolayı kaçakları engellemekte ve aynı zamanda 180°C’ye kadar geri dönüş imkanı sağlamaktadır.

Bunun yanı sıra; sadece 2-3 tur yeterli olduğundan dolayı sarfiyat azalacağından; GOLD TAPE standart bantlardan çok daha ekonomik olmaktadır.

Marmaray Projesi‘nde, tüm yangın hatlarını döşeyen müteahhit firma bu ürünü başarıyla kullanmıştır.

GOLD TAPE BROŞÜRÜ

PTFE bant yani teflon bant; sıhhi tesisat sistemlerinde yapılacak onarımlarda, boruların birleştirilmesinde, ara boru eklemelerinin yapılmasında ya da armatür montajı gibi durumlarda kullanılır. PTFE bantların kullanım amacı, boru bağlantı noktalarından meydana gelebilecek sıvı sızıntılarının engellenmesidir.

PTFE Bant Nedir?

Tesisatçı bandı olarak da bilinen PTFE bant, bant haline getirilmiş bir politetrafloroetilen filmdir. Mükemmel bir yağlayıcıdır ve bir borudaki contayı sıkmak için kullanılabilir. Bu nedenle sıhhi tesisat uygulamalarında çok faydalıdır. Somunu çok fazla sıkarak bağlantı üzerindeki ipliği bozma riskini almak yerine, somunu sıkmadan önce biraz PTFE bant koymak, ipliği korurken size çok daha iyi bir sızdırmazlık sağlar.

 

PTFE veya politetrafloroetilen, en yaygın olarak kullanılan endüstriyel kaplama çözümlerinden biridir ve onu bu amaç için ideal bir seçenek haline getiren bir dizi özelliğe sahiptir. Bununla birlikte, hem endüstride hem de evlerde karşılaşılan sorunlara uygulanabilir bir çözüm sağlamak için PTFE’nin çeşitli başka kullanımları  da vardır.

PTFE Bant Ne İşe Yarar?

PTFE bant daha yaygın olarak dişli sızdırmazlık bandı veya tesisatçı bandı olarak bilinir ve adından da anlaşılacağı gibi, öncelikle tesisatçılar tarafından vidalı dişli bağlantı ile bağlantı yaparken borulardaki dişin sızdırmaz hale getirilmesine yardımcı olmak için kullanılır. Sıhhi tesisat bağlantılarında PTFE bandının kullanılmasının iki ana nedeni vardır; sızıntı olasılığını azaltmak ve bağlantı dişi için daha iyi bir yağlama sağlamak. Bir bağlantıya PTFE bant uygulandığında, bant diş üzerinde çok daha sıkı bir sızdırmazlık oluşturmaya yardımcı olur ve bu da bağlantıdan meydana gelebilecek herhangi bir sızıntıyı önlemeye yardımcı olur. Bunun yanı sıra, PTFE’nin hidrofobik olması, suyu da ittiği anlamına gelir, bu da suyun contadan geçmesini durdurmak için ek bir fayda sağlayabilir.

Ayrıca, PTFE’nin son derece düşük sürtünme katsayısına sahip olması nedeniyle, eklem üzerindeki yüzey sürtünmesinin büyük ölçüde azaldığı anlamına gelir. Bu, yalnızca eklemi mümkün olduğunca sıkı vidalamayı kolaylaştırmakla kalmaz. Aynı zamanda sızıntıları önlemeye de yardımcı olur. Gerekirse eklemi hattın aşağısına kadar sökmeyi çok daha basit hale getirir.

PTFE bant uygulamasının yapılacağı bağlantı parçalarının temiz ve kuru olması çok önemlidir. Bağlantı gerçekleştirilmeden önce parçaların kuru bezle kurutulması zorunludur. Bağlantı parçalarının dişleri üzerine teflon bant uygulaması, saat yönünde yapılmalıdır. İlk turda yapışkanlı PTFE bant gerdirilmeden düz bir şekilde sarılmalıdır. Sonraki turlarda ise yeteri kadar sıkı bir şekilde sarım yapıldıktan sonra koparılmalıdır. Bu aşamada, bantın yapışkanının bağlantı parçası üzerine sabitlendiğinden emin olunmalıdır.daha sonra borular ve parçalar birbirine monte edilerek iyice sıkılaştırıldığından emin olunmalıdır. 

Doğalgaz borularında gerçekleştirilen doğalgaz PTFE bant uygulaması yine saat yönünde yapıştırılan ilk katın üzerine yeterli turun gerçekleştirilmesiyle tamamlanmalıdır. Doğalgaz borularında uygulama sırasında boru bağlantılarını tamamen dolduracak yeterlilikte teflon bant uygulandığından emin olunması çok önemlidir.

PTFE Bant Nasıl Çalışır?

Yapışkanlı PTFE bantlar; vanalar, su boruları ve musluk aparatları bağlanırken boruların dişi eklem noktaları üzerine sarılma yoluyla kullanılan ürünlerdir. PTFE bandı kullanmanın bir doğru bir de yanlış yolu vardır. Doğru yol, onu bağlantı dişinin etrafına saat yönünde sarmaktır. Bandı hangi yolla saracağınızı hatırlamanın en kolay yolu, boruyu sol elinizde tutmak ve bandı sağ elinizle uygulamaktır. Bandı ipliğin/musluğun veya başka bir amaçla kullandığınız herhangi bir şeyin üzerine sarın ve bandı vücudunuzdan uzağa doğru açın. Solaksanız, tam tersi şekilde yapın. Yani boruyu sağ elinizle tutun ve bandı vücudunuza doğru açın. Bu, somunu sıktığınızda bandın doğru yönde sıkılacağı ve çözülmeyeceği anlamına gelir. PTFE bandı eklemin etrafına üç kez sarmak yeterlidir. Bundan daha fazlası olursa, ipliği bantla aşırı yükleme riskiyle karşı karşıya kalırsınız.

PTFE Bant Avantajları Nelerdir?

PTFE bantlar kullanılarak, su kaçakları ile tesisat arızalarının engellenmesi mümkündür. Doğalgaz PTFE bant çeşitlerinin doğalgaz boru bağlantı noktalarında güvenli bir şekilde kullanılması sayesinde gaz sızıntılarının da engellenmesi mümkün olur. Isıya dayanıklı PTFE bant çeşitleri ise sıcak su tesisatlarında bağlantı noktalarında güvenli bir şekilde kullanılabilen bağlantı gereçleri olarak ön plandadırlar. 

PTFE Bant Nerelerde Kullanılır?

PTFE bantlar; sıcak ve soğuk su borularının bağlantılarında, doğalgaz tesisatlarında, armatür montajında, çamaşır ve bulaşık makinelerinin su tesisatı montajında ve lavabo gider borularının bağlantısında güvenli ve kolay bir şekilde kullanılabilir.

Montaj işlemi sırasında kullanılması gereken bant miktarı belirlenirken, bağlantı boru ve ekipmanlarının genişliği, yapısı ve kullanım amacı değerlendirilir. Kullanım sırasında PTFE bantların, ilk sarım sırasında fazla gerdirilmemesi ve mutlaka saat yönünde sarılması gerekir. Sonraki turlar da yine saat yönünde ve gergin olacak şekilde satılmalıdır. Boru ve tesisat bağlantılarında sızdırmazlığın sağlanması için genellikle ortalama üç tur sarım yeterli olur. Boru bağlantı noktalarının tümünde teflon bant uygulanması tesisat güvenliğinin sağlanmasında etkili bir yöntemdir. PTFE bantların sıcak su geçişi için tasarlanan boru ve bağlantı parçalarında güvenle kullanılması mümkündür. Isıya dayanıklı PTFE bantlar da uygun bağlantı parçaları üzerinde saat yönünde sarılarak kullanılabilmektedir. Eğer PTFE bant saat yönünde sarılmazsa montaj sırasında yerinden oynayarak çıkması mümkündür. Bu yüzden sarım yönüne ve sıkılığına maksimum düzey de özen gösterilmelidir.

PTFE Bant Özellikleri Nelerdir?

PTFE bantların ihtiyaca göre değişen çeşitli türleri vardır. Sıhhi tesisat projelerinde veya uygulamalarında en çok kullanılan renkler beyazdır. Mevcut diğer bir çeşit ise gaz boru hatlarında ve yakıt hatlarında kullanılan sarı, içme suyunda kullanılan pembe ve tıbbi amaçlar, özellikle oksijen hatları vb. için kullanılan yeşildir. 

PTFE bantlar kısmen karbon-flor bağlarının gücü nedeniyle çok reaktif değildir ve bu nedenle genellikle kaplarda ve borularda aşındırıcı ve reaktif kimyasallar için kullanılan bir malzemedir. 

Yağlayıcı olarak kullanıldığında PTFE, makinelerde düşük sürtünme, aşınma ve enerji tüketimine sahiptir. Burada PTFE bandın birçok kullanımı vardır. PTFE Bant mumluduR. Bu nedenle öncelikle sıhhi tesisat ve elektronik için kullanılır. Bobinleri, yalıtımı ve dişleri sabitlemek için kullanılmaları da tercih edilebilir. PTFE bant tesisat bileşenlerinin dişlerini kaplamak ve daha sıkı bir sızdırmazlık oluşturmak için tasarlanmıştır. Dişli borular içeren herhangi bir tesisat tamirinde PTFE bant kullanmak, iyi bir işçiliğe sahip olmayı sağlar. PTFE bantlar  tesisat parçaları arasında daha iyi bir sızdırmazlık sağlamayı amaçlar.

PTFE Bant Kullanım Yerleri Nelerdir?

PTFE bant, borunun iki bölümü arasında sıkıştırma bağlantısı olan her yerde kullanılabilir. Yeni boru tesisatındaki sıkıştırma derzleri PTFE bant olmadan iyi  durumda olsa da ancak eski boru tesisatının, bir şeyler hareket ettirildiğinde, yani bir radyatörü değiştirdiğinizde sızıntı yapma olasılığı daha yüksektir. Bu nedenle musluk ve radyatörlerin montajında PTFE bant yaygın olarak kullanılmaktadır. PTFE bant ve ayrıca ince bir kat tesisatçı derz dolgusu kullanılması, güzel bir sızdırmazlık sağlayacak ve sızıntıları önleyecektir.

Ticari olarak radyatörlerde, su basınç sistemlerinde veya hidrolik uygulamalarda, hava kompresörlerinde, merkezi ısıtma ekipmanlarında ve benzerlerinde  PTFE bant kullanılır. Bu dişli conta şeritleri, kanal uygulama işlerinde de tercih edilir. Genellikle montaj işleri veya sıhhi tesisat projeleri sırasında daha etkin bir şekilde sabitlemek için yerleşik bir kauçuk contaya sahip olması gereken dişli boru bağlantılarında kullanılması söz konusu olabilir. 

Çalışma Saatlerimiz

Pazartesi: 09:00 – 18:00

Salı: 09:00 – 18:00

Çarşamba: 09:00 – 18:00

Perşembe: 09:00 – 18:00

Cuma: 09:00 – 18:00

Cumartesi: Kapalı

Pazar: Kapalı

Google Yorumlar

Hüseyin KORUCUOĞLU
Hüseyin KORUCUOĞLU
2023-10-05
Profesyonel kurumsal firma teşekkürler
Ali Acar
Ali Acar
2023-01-11
İnsanlar iyiler alakadar hep yardımcı olmaya çalışıyorlar
Muharrem Korkmaz
Muharrem Korkmaz
2022-10-19
sosyal iliskileri iyi musterilerle
Aziz CEYLAN
Aziz CEYLAN
2021-11-17
Profesyonel ekip

Teklif Al